Pe 1 martie, românii sărbătoresc cu mult drag Mărțișorul, simbolul primăverii, al norocului și al începuturilor noi. Dar această tradiție are rădăcini mult mai adânci decât am putea crede! Mărțișorul nu doar că aduce bucurie și speranță, ci și o istorie fascinantă care se întinde pe mii de ani.
Cercetările arheologice au descoperit amulete asemănătoare mărțișorului de astăzi, din pietricele colorate legate cu fire alb-roșii, care datează de peste 8.000 de ani. Astfel, mărțișorul este o tradiție românească una dintre cele mai vechi din Europa!
Simbolistica firului împletit

Roșul reprezintă viața, pasiunea și energia.
Alb simbolizează puritatea, lumina și înțelepciunea.
Strămoșii noștri legau mărțișorul la mână sau gât, crezând că aduce protecție și prosperitate. După ce natura renaște, firul era agățat într-un pom, pentru a atrage recolte bogate și sănătate.
Deși mărțișorul este profund înrădăcinat în cultura românească, tradiții asemănătoare există și în Bulgaria (Martenița), Macedonia, Albania și Republica Moldova, unde oamenii își oferă simboluri ale primăverii ca semn al norocului.
Legenda Mărțișorului
Se spune că, purtând mărțișorul în această perioadă, vei fi ferit de boli și ghinion pe tot parcursul anului. Mai mult, în unele colțuri ale țării, se crede că, atunci când îți legi mărțișorul de un copac, o dorință ți se poate împlini.
Astăzi, această tradiție este păstrată cu drag și adaptată timpurilor moderne, însă mesajul său rămâne neschimbat: primăvara aduce speranță, noi începuturi și bucurie!
Așadar, haideți să celebrăm împreună venirea primăverii și tradiția ce ne leagă pe toți!
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News