În prima vineri din săptămâna de după Paşte, ortodocşii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii.
În prejma multor mănăstiri şi schituri se află izvoare şi fântâni tămăduitoare, între care şi la Mănăstirea Nucet din judeţul Dâmboviţa.
La Mănăstirea Nucet , sărbătoarea Izvorului Tămăduirii constituie prilej de pelerinaj pentru credincioşii din întreg judeţul dar şi din diverse zone ale ţării. Toţi aceştia vin pentru a se tămădui cu apa sfinţită de la fântâna din pădurea aflata în apropierea mănăstirii. Slujba Sfintei Liturghii de vineri,21 aprilie va fi oficiată de IPS Nifon – Arhiepiscopul şi Mitropoitul Târgoviştei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
După săvârşirea Sfintei Liturghii, în sunete de clopote şi toacă se va merge şi la fântâna din pădure unde a fost sfinţită apa şi de unde credincioşii vor lua apă sfinţită.
FÂNTÂNA DE LEAC DE LA NUCET
Prima ştire directă despre Mănăstirea Nucet ne este furnizată de documentul emis la 15 decembrie 1501 de Cancelaria domnitorului Radu cel Mare, prin care sfântul lăcaş este înzestrat cu mai multe sate de ţigani de către Gherghina Mare Pârcălab, care-l ridicase din temelie.
La sfârşitul secolului al XVIII-lea, Mănăstirea Nucet ajunsese un puternic stăpân feudal. Pe domeniile sale, slujbaşilor domneşti le era interzis să încaseze dări, să întocmească acte de natură judiciară sau administrativă. A suferit în decursul timpului multe renovări şi îmbunătăţiri. Avariat grav la cutremurul din 1940 şi părăsit de monahi, lăcaşul de cult a devenit biserică de mir, folosită de enoriaşii comunei.
Mănăstirea Nucet este cunoscută în ţară şi pentru izvorul „izbăvitor de boli sufleteşti şi trupeşti”, situat în pădurea din apropiere.
În secolul al XIV-lea, acesta era străjuit de „stejarul crucii”, numit aşa întrucât pe scoarţa lui fuseseră scrijelite mulţime de cruci. Fântâna şi foişorul construite peste ani la Nucet atrag mii de credincioşi, în special în ziua când se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii.
Traversând pădurea spre „Fântâna de leac”, călătorul se simte mai bine ca într-o grădină botanică, întrucât fiecare locşor merită explorat.
Vara, aerul este înmiresmat de zeci de floricele colorate, iar zumzăitul gâzelor şi ciripitul păsărilor îţi presară în suflet linişte. Foişorul îţi asigură o răcoare dumnezeiască, iar apa rece din fântâna este numită pe bună dreptate „apă vie”, întrucât este dătătoare de puteri.
Aşadar, când timpul vă permite, merită să faceţi o călătorie până la Mănăstirea Nucet şi să vă „încărcaţi bateriile”.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News