Legenda lui Moș Nicolae care vine pe la ferestre și pune în cizmulițe diferite daruri pentru copiii cuminți iar pentru cei năzdrăvani o mulțime de nuielușe, în noaptea de 5 spre 6 decembrie.
Se spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, un Moș cu barba albă, pe care nu l-a văzut nimeni niciodată, vine pe la ferestre și, după informatii numai de el știute, pune în cizmulițe diferite daruri: pentru copiii cuminți, el are in desagă dulciuri, fructe și jucarii, iar pentru cei năzdrăvani, o mulțime de nuielușe.
Această legendă am auzit-o fiecare dintre noi în copilarie și ne amintim cu nostalgie vremurile în care ne pregăteam constiincios ghetuțele și le lăsam la ușă sau la geam în așteptarea lui Moș Nicolae. Oricât am fi tras de pleoape să nu adormim pentru a-l vedea măcar o dată pe Moșul, acest lucru nu ne reușea, deoarece chiar în clipa în care atipeam, el venea și lăsa darurile bine-meritate. Dimineața, mirosul dulciurilor și al primelor portocale care anunțau începutul iernii, ne îndrepta teleghidat către ghetuțe, iar în acele momente ne încerca un sentiment de bucurie amestecat cu unul de ciudă că „nici anul acesta nu l-am văzut pe Moș Nicolae.
Este ziua în care Moș Nicolae își scutură barba pentru a aduce prima zăpadă și totodată ziua în care copiii care au fost neascultători tot anul primesc drept răsplată o nuielușă.
Apoi, gustând cu plăcere din darurile primite, ne promiteam în mod solemn că anul viitor vom fi și mai cuminți, pentru a primi mai multe daruri. Aceste amintiri ne îndreptățesc să ducem legenda mai departe si sa o povestim la randul nostru și copiilor noștri.
Așadar, spor la lustruit ghetuțele, în seara de 5 spre 6 decembrie, copiii își fac ghetuțele și așteaptă nerăbdători sosirea lui Moș Nicolae.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Nicolae, este a celor trei surori, fetele unui nobil sărac, care nu se puteau mărita. Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, care ajunsese deja prelat, a lăsat noaptea la uşa casei nobilului un săculeţ cu aur şi povestea s-a repetat şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de-a doua fată.
Când a venit vremea măritişului pentru cea de-a treia, nobilul a stat de pază ca să afle cine este binefăcătorul fetelor. Se spune că Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului cu aur prin hornul casei drept într-o şosetă agăţată la uscat pe şemineu. Tatăl fetelor l-a văzut pe Nicolae şi nu a putut ţine secretul, iar de atunci oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae.
Cunoscut pentru darurile anonime pe care le făcea celor săraci, în Evul Mediu şi măicuţele sau călugării aşezau la uşă pe furiş daruri pentru săraci, în noaptea de Sfântul Nicolae. Cei trei săculeţi de aur dăruiţi fetelor au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub formă a trei bile de aur şi a apărut şi obiceiul agăţării şosetelor de şemineu pentru a fi umplute cu daruri.
Urmărește observnews.ro și pe Google News