Continuă controalele stricte pentru respectarea legislației muncii în județul Dâmbovița.ITM Dâmbovița a demarat o serie de controale în județ, vizând operatorii de transport alternativ. Aceste verificări sunt menite să asigure un mediu concurențial corect, unde angajatorii și angajații beneficiază de aceleași drepturi și obligații.
La nivelul județului, există aproximativ 34 de firme înregistrate care furnizează servicii de transport alternativ, cu o flotă de aproape 320 de autovehicule. ITM Dâmbovița a colaborat cu Autoritatea Rutieră Română pentru a identifica acești operatori și a verifica legalitatea activității lor.
Rezultate îngrijorătoare

De la începutul anului 2025 și până la mijlocul lunii februarie, inspectorii ITM au verificat mai multe firme de transport alternativ. În urma controalelor, au descoperit că 145 de persoane lucrau „la negru”, fără forme legale de muncă, dintre care 57 de angajați erau la o singură firmă. În plus, au fost găsite și situații în care angajatorii nu au înregistrat contractele de muncă în Registrul General de Evidență a Salariatilor (REVISAL), așa cum impune legea.
Sancțiuni mari pentru nereguli
Pentru aceste încălcări ale legislației muncii, ITM Dâmbovița a aplicat 8 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.043.000 lei. De asemenea, au fost impuse măsuri de intrare în legalitate, pentru a proteja drepturile angajaților și a asigura respectarea normelor legale.
Munca la negru – un risc major!
Munca fără forme legale poate părea avantajoasă pe termen scurt, dar aceasta prezintă riscuri semnificative, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Lipsa protecției sociale, a asigurării în caz de accident de muncă și a contribuțiilor la sistemul de pensii sunt doar câteva dintre dezavantajele muncii „la negru”. Inspectorii ITM atrag atenția că aceste practici sunt dăunătoare pe termen lung și îndeamnă angajatorii să respecte legea pentru a asigura un mediu de muncă sigur și corect pentru toți.
Pentru o muncă corectă și legală!
Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița continuă să monitorizeze activitatea operatorilor de transport alternativ și să aplice măsuri severe împotriva celor care încalcă legea, în scopul protejării drepturilor angajaților și asigurării unui climat economic echitabil în județ.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News