Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au luat toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță, fiind efectuate verificări înainte de startul cursurilor, dar și stabilite priorități de acțiune, după ce elevii vor începe efectiv orele.*
Luni, 9 septembrie a.c., în contextul începerii noului an şcolar, poliţiştii din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, siguranță școlară, prevenire și proximitate vor fi prezenţi în apropierea tuturor unitățile de învățământ, alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, pentru a reconfirma parteneriatul Poliţie – Şcoală, siguranţa copiilor reprezentând una dintre priorităţile permanente ale instituției.
Având în vedere că siguranța copiilor depinde în mare măsură de tot ceea ce înseamnă activitățile desfășurate de polițiști, pentru a ne îndeplini misiunile, este nevoie de o acțiune pe toate palierele și în parteneriat cu celelalte instituții.
Fie că vorbim de prevenirea violenței sub toate formele ei, fie că vorbim de consumul, traficul de droguri, de ceea ce înseamnă siguranța rutieră, și nu în ultimul rând, de pericolul care vine din mediul online, ca și în anii precedenți, vom continua să acționăm pentru combaterea acestor situații care pot afecta siguranța și integritatea copiilor.
Precizez că la debutul anului școlar, în baza Planului Teritorial Comun de Acțiune, alături de jandarmi și polițiști locali, polițiștii vor desfăşura activităţi specifice care să conducă la menţinerea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar de pe raza judeţului Dâmbovița.
Colaborarea cu instituțiile de învățământ continuă pe întreg parcursul anului şcolar, astfel că fiecare unitate de învăţământ a fost inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestră ale poliţiei, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.
Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează accesul şi ieşirea de la cursuri a elevilor.
Întrucât siguranţa copiilor constituie una dintre priorităţile poliţiştilor rutieri, aceştia se vor afla în proximitatea unităților de învățământ amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele cu trafic intens.
Pentru siguranţa elevilor, toţi conducătorii de autovehicule destinate transportului şcolar (116) au fost verificați și instruiți cu privire la respectarea legislației rutiere.
Au fost verificate toate cele 116 autovehicule destinate transportului școlar, iar conducătorii acestora au fost informați cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.
Precizăm că, în perioada următoare, polițiștii dâmbovițeni vor efectua controale în trafic, care vor viza verificarea stării psihofizice a conducătorului autovehiculului destinat transportului școlar, inclusiv prin testarea alcoolscop, utilizarea centurilor de siguranță și respectarea normelor rutiere și a legalității transporturilor.
În plus, s-a verificat respectarea prevederilor legale privind paza și sistemele de pază a instituțiilor de învățământ, modul de amplasare a mijloacelor de semnalizare rutieră în zona stațiilor de transport public de persoane și a trecerilor de pietoni din apropierea unităților de învățământ, fiind realizate informări în vederea remedierii deficiențelor constatate.
În urma controalelor efectuate cu privire la asigurarea sistemelor de securitate ( pază umană și sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției), s-a constatat că 95 de unități de învățământ, respectiv 85 de creșe/grădinițe și 10 școli primare/gimnaziale, nu dețin astfel de sisteme, sens în care am solicitat reprezentanților unităților administrativ-teritoriale să dispună măsuri în vederea remedierii.
Pe parcursul anului școlar 2024 – 2025, aceste activități pentru generarea unui grad sporit de siguranță a minorilor acasă, la școală în spațiile publice și în mediul online vor continua, urmând ca polițiștii să fie implicați, alături de cadre didactice, părinți și alți parteneri instituționali, în toate demersurile/proiectele care pot contribui la prevenirea oricăror evenimente negative.
Recomandările polițiștilor pentru părinți:
•Stabiliți copilului un program, astfel încât să știți tot timpul unde este și ce face;
•Spuneți-i la cine să apeleze când se ivește o problemă și stabiliți o persoană care să-l supravegheze atunci când nu sunteți lângă el;
•Discutați permanent cu copilul și asigurați-l de toată disponibilitatea de a-l ajuta și îndruma;
•Aflați cine sunt prietenii copilului dumneavoastră, atât în viața online, cât și off-line;
Pe această cale, dorim să vă urăm un an școlar cu realizări, în siguranță!
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News