La propunerea Ministerului Culturii, Guvernul a adoptat un act normativ prin care criteriile de atribuire a indemnizaţiei de merit pentru domeniul culturii sunt completate cu o secțiune nouă, care să vizeze acordarea acestei indemnizații în domeniul patrimoniului cultural imaterial pentru deținătorii distincției „Tezaur Uman Viu”.
Acest titlu onorific este acordat persoanelor care fac dovada excelenței într-un domeniu al patrimoniului cultural imaterial, păstrători și transmițători de tradiții. Tezaurele Umane Vii sunt un liant între generații și au preluat de la părinții sau meșterii lor, prin experiență directă, tradiții și meșteșuguri pe care le transmit, cu pasiune, mai departe, tinerelor generații.
Beneficiarii distincției „Tezaur Uman Viu” sunt în mare majoritate persoane trecute de 60 de ani, care nu mai pot desfășura activitățile specifice pentru care au primit distincția și care au nevoie să fie sprijinite de stat pentru a-și asigura condiții de viață decente.
În România sunt, în acest moment, aproximativ 100 de deținători ai distincției „Tezaur uman viu”, iar recunoașterea meritelor lor în domeniul culturii imateriale, prin sprijin concret din partea statului, este un mod de a-i onora și de a salvgarda, totodată, un patrimoniu imaterial valoros pentru identitatea națională.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News