În anul 2023, ANCPI a înscris în evidențele de cadastru și carte funciară peste un milion de hectare, 225 de UAT-uri au fost cadastrate integral.
Suprafața totală a imobilelor înregistrate, gratuit pentru cetățeni, este de 5.283.039 de hectare;
În prezent, ANCPI desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în 2.307 UAT-uri, cu o suprafață de peste 6,2 milioane de hectare. Anul 2024 vine și cu alte vești bune: demararea cele de-a X-a etape de finanțare pentru primăriile care doresc să înceapă sau să continue lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților pe sectoare cadastrale. În cadrul acestei etape de finanțare, acordată de ANCPI, fiecare primărie poate primi până la 320.000 de lei.
Peste 36.200.000 de lei este suma plătită în ultima lună și jumătate, de când am preluat mandatul de președinte – director general al ANCPI, pentru lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților realizate în cadrul Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.
Vestea bună este că lucrările de cadastru finanțate din fonduri europene vor continua de la 1 ianuarie 2024 prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PCIDIF).
Prin modificările aduse în Parlament Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996 au fost majorate sumele cu care Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (#ANCPI) finanțează lucrările de înregistrare sistematică contractate de primării la nivel de sector cadastral, de la 84 lei + TVA/carte funciară, la 109 lei + TVA/carte funciară.
O altă modificare importantă adusă legii nr. 7 este finanțarea de către ANCPI, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (#PNCCF), a realizării lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare.
De asemenea, este asigurată finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică, în cadrul PNCCF, pentru minim trei UAT-uri din fiecare judeţ, selectate de consiliile judeţene.
Nu în ultimul rând, modificările aduse de Parlament Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare stabilesc că oficiile de cadastru și publicitate imobiliară și birourile teritoriale vor putea funcționa în continuare, indiferent de normativul de personal, iar funcția de registrator coordonator se va păstra, cu menținerea tuturor drepturilor legale, respectiv de natură salarială.
În prima jumătate a anului 2024 se vor finaliza Regulamentul care să permită corectarea erorile aparute în procesul de înregistrare sistematică a proprietăților.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News