Nu știu cum sunt alții, dar eu când mă gândesc la florile de primăvară nu pot să uit de liliac, e vremea lui. Dintre toate florile din lume, am ales să vorbesc astăzi despre liliac.
De ce?
Pentru că în această perioadă liliacul dă culoare și umple de viață curțile, parcurile și chiar tarabele cu flori de prin piețe.
M-am documentat despre liliac și mi-am propus să împart legendele aflate cu voi.
În primul rând, se spune despre liliac că este simbolul iubirii inocente. Cine își mărturiește dragostea în apropierea florilor de liliac, va rămâne cu persoana iubită pentru tot restul vieții.
În al doilea rând, conform unei legende provenite din mitologia greacă, se crede că floarea de liliac a apărut în urma sentimentului de dragoste al Zeului Pădurii, Pan, pentru frumoasa nimfă Syringa. Fiind fascinat de frumusețea ei, a încercat să îi vorbească, dar ea s-a speriat și a fugit. Pentru a scăpa de Pan, s-a transformat într-un arbust cu flori frumoase și înmiresmate.
Așa se crede că a apărut liliacul pe pământ.
Liliacul alb semnifică inocența tinereții, iar cel mov primele sentimente de iubire. Motiv pentru care liliacul înflorește doar în anotimpul iubirii.
Conform unei alte legende, în vremurile de mult apuse, existau doi tineri îndrăgostiți. Soarta îi desparte prin moartea băiatului în urma unei nemiloase boli. Fata,tristă, merge zilnic la mormântul iubitului ei, în cele din urmă, trecând la viața veșnică. Se spune că pe mormântul tânărului, locul în care a murit și iubita sa, a crescut un arbust, cu flori mov-albăstrui, asemenea ochilor ei.
Liliacul este numit și „floarea memoriei”, deoarece se crede că mirosul lui trezește amintiri de mult uitate. Simbol al misterului iubirii, oamenii își pot transmite mesaje diferite de dragoste și prietenie, în funcție de culoarea florii. Florile roz semnifică un reproș, iar cele mov sau lila-violet sunt folosite, cu precădere, în cadrul logodnei, ca o mărturisire a încrederii. Liliacul reprezintă și un simbol al atracției irezistibile, de aceea tradiția populară spune că trebuie purtat de fetele care vor să se căsătorească pentru a chema ursitul.În secolul al XVI-lea, în Europa și Asia Centrală, liliacul se cultiva ca plantă decorativă în grădinile imperiale, iar Soliman al II-lea oferea liliacul, alături de lalele, ca dar ambasadorilor Europei Occidentale.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News