Maică Domnului a dăruit și poporului român izvoare tămăduitoare. Unul din acestea se află în pădurea de la Nucet , în imediata vecinătate a Mănăstirii Nucet cu hramul Izvorul Tămăduirii. Mânăstirea Nucet, veche vatră de spiritualitate monahală, este ctitoria boierului Gherghina Pârcalab şi a soţiei sale Neaga, din secolul al XV-lea, ridicată pe locul unui locaș de cult mai vechi, datând cel mai probabil din secolul al XIV-lea.În tradiția populară, Izvorul Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai bună zi din an.
În această sărbătoare se sfințesc apele pentru a scăpa de spiritele rele.
De regulă, preotul sfințește apa și apoi îi stropește pe credincioși, în timp ce se cântă următoarele cuvinte: „Mântuiește,
Doamne, poporul tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea ta păzește pe poporul Tău”.
Conform legendei, originea acestei sărbători are la bază o minune petrecută lângă un izvor de lângă Constantinopol. Se spune că un orb și-a recăpătat vederea atunci când s-a spălat pe ochi cu apa din izvor. Omul orb ar fi ajuns călăuzit de viitorul împărat al Bizanțului, Leon I (împăratul de la acea vreme) căruia îi ceruse apă, împăratul fusese călăuzit și îndemnat la rândul lui de glasul Maicii Domnului, spunându-i: “Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape”. Împăratul Leon I ajuns mai târziu la scaunul împărătesc și a construit o biserică din zid la locul respectiv.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News