Sfântul Ilie 2023 este celebrat în fiecare an la data de 20 iulie, în calendarul creștin ortodox fiind notat cu o cruce roșie.
În această zi se mai sărbătorește și Ziua Aviației Române, astfel Sfântul Ilie a ajuns să fie considerat de credincioși ocrotitorul aviatorilor. Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi și s-a născut în urmă cu 800 de ani, iar acesta este cunoscut ca și Făcătorul de minuni și cel care a adus ploaia.
Sfântul Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru a îl certa și învăța binele pe regele Ahab, dar și pe ceilalți oameni ce își doreau să fie păgâni, iar după ce a observat că aceștia nu își doreau să îi asculte sfaturile și cuvintele sfinte, Sfântul Ilie a decis să îi pedepsească. Acesta a închis cerul, iar locuitorii nu au mai văzut ploaie timp de foarte mult timp, astfel încât s-a produs secetă și uscăciune.
Regele Ahab nu își dorește să schimbe ceva și continua să ucisă creștini, așa că Sfântul Ilie a decis să prelungească seceta. După încă un timp, Sfântul Ilie a decis să vorbească cu regele Ahab și să îl pună să se pregătească pentru o ploaie puternică.
În acel moment, Sfântul Ilie s-a urcat pe muntele Carmelului și a început să se roage pentru a aduce ploaie pe pământ.
Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări.
Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă mere până-n această zi. Până la sărbătoarea de Sf. Ilie nu se scutură merele și nici nu se bat unele de altele, căci se fac furtuni mari, tunete, fulgere și piatră. E considerat belșug să scuturi mărul în ziua de Sf. Ilie și măcar două mere de sunt, să chemi copiii în grădină și să le dai de pomană
În ajunul zilei, când este sărbătorit Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Iar dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Dacă în vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.
Femeile duceau în această zi busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor făceau bube în gură.
Tot de Sfântul Ilie se strânge mierea din stupi, se duc fagurii la biserică spre binecuvântare şi se împart de pomană.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News