Acestea sunt datele aplicabile în temeiul Actului electoral al UE, care stabilește că alegerile parlamentare europene au loc o dată la cinci ani, de joi până duminică, în mod normal în prima săptămână completă a lunii iunie. Datele au fost confirmate în urma schimburilor din cadrul grupurilor de pregătire ale Consiliului.Statele membre vor stabili acum, în conformitate cu cadrele lor juridice și constituționale, data sau datele din perioada 6-9 iunie 2024 pentru desfășurarea votului în propria țară.
În 2024, peste 400 de milioane de alegători cu drept de vot sunt chemați să voteze în același timp pentru reprezentanții lor politici în Parlamentul European.Alegerile europarlamentare în România sunt primele din anul electoral 2024. Anul viitor, urmează să se desfășoare și localele, parlamentarele și prezidențialele.
Parlamentul European este alcătuit din 705 de deputaţi aleşi în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979, deputaţii sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani.
Primele alegeri europene în România au avut loc la 25 noiembrie 2007 când alegătorii români au ales direct 35 de reprezentanţii în forul legislativ european.
La 26 mai 2019, cetăţenii români au votat 32 deputaţi europeni din numărul total 751. În urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, numărul total al deputaților europeni este de 705, României revenindu-i un număr de 33 deputați europeni.
Locurile în Parlament sunt repartizate între diferitele state, în temeiul tratatelor UE, pe baza principiului „proporționalității degresive”. Cu alte cuvinte, statele cu o populație mai numeroasă au mai multe locuri decât statele mai mici, dar statelor mai mici le revin mai multe locuri decât ar rezulta dintr-un calcul strict proporțional.
Partidele din România care au câștigat mandate la alegerile europarlamentare sunt: PNL-10, PSD – 8, USR-PLUS -8, Pro România, PMP și UDMR – 2.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News