Martisorul este considerat simbolul primaverii, acest mic talisman fiind oferit femeilor in prima zi de primavara, pe 1 martie. Vestitorul primaverii se poarta in piept toata luna martie si, dupa ce se da jos, se obisuieste sa fie agatat intr-un pom inflorit.
Martisoarele sunt facute din diverse materiale, cum ar fi material textil, metal sau hartie si pot fi purtate ca accesorii sau atasate la haine sau genti. De asemenea, sunt adesea oferite ca simbol al iubirii, al prieteniei sau ca semn de recunostinta sau respect pentru persoanele apropiate.
Martisorul are o istorie lunga si inradacinata in traditiile si miturile stravechi ale popoarelor din sud-estul Europei. Este considerat ca provine din antichitate, unde era folosit ca simbol al renasterii si al primaverii.
In Romania, traditia martisorului se leaga de miturile si superstitiile legate de inceputul primaverii si al noului an agricol. Se credea ca martisorul, care era confectionat din fire albe si rosii, aducea noroc, puritate si protectie impotriva raului. Acest simbol era atasat la haine sau la animalele domestice ca semn de respect si gratitudine fata de natura.
In timp, traditia martisorului a evoluat, devenind un simbol al iubirii, al prieteniei si al solidaritatii. Acum, martisorul este inca un simbol important in cultura si traditiile romanesti, iar in fiecare an, pe 1 martie, se fac schimb de martisoare intre prieteni, colegi sau membri ai familiei, ca semn al afectiunii si al respectului.
Aceste martisoare handmade pot fi confectionate din mai multe materiale, precum hartie, metal sau material textile si pot fi decorate cu diverse simboluri si culori. Cele mai populare, sunt adesea confectionate din doua fire colorate – rosu si alb – legate impreuna sub forma unui trifoi, simbol care se asociaza cu speranta, norocul si prosperitatea.
Trifoiul este un simbol important in traditia martisorului din Romania. In mitologia populara, trifoiul era considerat un simbol al puterii, al norocului si al vietii eterne. De asemenea, se credea ca trifoiul proteja oamenii si animalele domestice de fortele raului si aducea fertilizare pamantului. In contextul martisorului, trifoiul reprezinta speranta si noroc, dar si legatura dintre trecut, prezent si viitor.
Martisoarele mai pot fi decorate si cu alte modele si elemente simbolice, cum ar fi flori, animale, inimioare sau litere. De asemenea, exista si martisoare personalizate, care pot fi create in functie de preferintele si stilul fiecarei persoane, cu mesaje sau fotografii speciale.
Conform traditiei populare, 1 Martie este si ziua Babei Dochia, un personaj din mitologia populara romaneasca. Ea este reprezentata ca fiind o femeie batrana si inteleapta, care a trait intr-un sat din munti. Conform legendei, Baba Dochia avea o viata lunga si fericita, insa aceasta s-a terminat brusc intr-o zi de iarna, cand a fost prinsa de ger si a murit in zapada.
Aceasta poveste populara este legata de calendarul sarbatorilor de iarna din Romania si poate fi folosita pentru a simboliza trecerea de la un an la altul sau pentru a sugera ciclul vietii si al mortii. De asemenea, Baba Dochia este adesea asociata cu schimbarile vremii si cu fenomenele meteorologice, precum gerurile si ninsorile.
Aceasta poveste este una dintre multele traditii si legende care au fost transmise prin generatii in cultura populara romaneasca, si este adesea povestita in perioada sarbatorilor de iarna, pentru a aminti oamenilor despre importanta respectarii traditiilor si a valorilor culturale.
In credinta populara se mai spune ca a darui un martisor cu inima curata unei persoane la care tii cu adevarat inseamna sa indupleci soarele sa-ti dea sanatate, frumusete, veselie, pofta de viata, iubire. In acelasi timp, gestul barbatilor de a inmana martisoare femeilor este de fapt un indemn la armonie, uniune si buna intelegere.
Nu in ultimul rand, se mai crede ca martisorul are efectele unui talisman: te apara de rau si de ghinion, previne imbolnavirile si tine deoparte deochiul. Intra si tu pe Pami.ro si alege-ti martisoarele preferate!