Angajatorii pot fi partenerul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în formarea, perfecționarea și alegerea viitorilor angajați.
Având în vedere că șomerii înregistrați la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă pot fi viitorii angajați, este important ca ANOFM să ofere cursuri de formare profesională în funcție de nevoile angajatorilor.
Nevoia de adaptare a planurilor de formare profesională la nivel local, regional la cerințele pieței muncii este un deziderat al reformei SPO.
În demersul ANOFM de a răspunde solicitărilor angajatorilor, în programele de formare profesională și în procesele de evaluare a competențelor organizate în perioada ianuarie – august 2023, au fost cuprinse 19.292 persoane, dintr-un total de 28.877 persoane propuse pentru anul curent.
Este evident că numărul contează mai puțin în detrimentul unei formări de calitate, adecvate nevoilor angajatorilor. Totuși, 11.921 persoane (61,79% din total) au participat la programe organizate de centrele regionale de formare profesională (CRFPA) şi centrele proprii din structura agenţiilor judeţene, 7.294 persoane au participat la programe de formare profesională și procese de evaluare a competențelor organizate prin intermediul furnizorilor
de formare profesională autorizaţi și 77 persoane au fost cuprinse în programe de ucenicie.
Proiectul eSPOR implementat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă reprezintă oportunitatea ideală pentru dezvoltarea unor instrumente, metodologii de lucru care au drept scop, medierea muncii pe bază de competențe la nivelul agențiilor teritoriale, adaptarea resurselor umane la cerinţele pieţei muncii actuale prin furnizarea de cursuri de formare profesională care să contribuie la atenuarea dezechilibrelor de pe piața muncii din punctul de vedere al acoperirii deficitului de forța de muncă calificată.
Este evident că formarea potrivită îmbunătățește perspectivele de carieră, pentru cei care intră pe piața muncii, se întorc la locul de muncă după o pauză sau aleg să se reprofileze, și totodată reprezintă pentru angajatori soluția pentru dezvoltarea afacerii.
Pentru a diversifica și adapta specificul cursurilor la necesitățile reale, este nevoie să se mărească numărul angajatorilor din toate regiunile de dezvoltare ale țării, care transmit nevoile lor de formare pentru fundamentarea Planul Naţional de Formare Profesională pentru 2024.
Angajatorii pot completa online un chestionar de nevoi, realizat în cadrul proiectului eSPOR.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News