Creștere foarte mare a numărului de cazuri de tuse convulsivă și infecții respiratorii, la doar o săptămână de la începerea școlii, sute de copii au ajuns în camerele de gardă ale spitalelor din țară.
ATENȚIE!
Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de tuse măgărească sau pertussis, este o boală infecțioasă extrem de contagioasă. Afecțiunea este cauzată în principal de bacteria Bordetella pertussis. Ea poate să provoace complicații severe, afectând mai ales sugarii și copiii mici, dar poate fi periculoasă și pentru adulți și vârstnici, în special pentru cei cu un sistem imunitar slăbit sau nevaccinați.
Important!
Boala se transmite pe cale aeriană prin tuse, strănut sau secreții nazale. Persoanele infectate sunt contagioase până la 4 săptămâni de la debutul tusei.
Boala debutează cu simptome asemănătoare unei răceli obișnuite, cu febră moderată, rinoree și tuse uscată zi și noapte. Urmează apariția unor crize severe de tuse convulsivă, cu un zgomot intens respirator, iar pacienții simt că se sufocă. Acestea sunt adesea însoțite de vărsături, iar, în ultima fază a bolii, accesele de tuse devin mai rare, dar continuă să persiste. În total, tusea poate dura chiar și până la 8 săptămâni.
Diagnosticarea se face pe baza exudatului nazofaringian, pe medii de cultură speciale sau folosind metoda PCR. Tratamentul implică administrarea de antibiotice, care face posibilă și scăderea perioadei de infecțiozitate.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News