O statistică alarmantă, publicată de Eurostat, ne arată realitatea tristă a sistemului de învățământ din România, unde nu doar problema salariilor mici este singurul aspect care trebuie urgent reevaluat. Sau poate tocmai această subfinanțare a Educației, decenii la rând, a dus la situația în care ne găsim.
Miniștrii Educației care s-au perindat nu au reușit să dea un suflu nou sistemului moștenit din perioada socialistă. Procentul de peste 15% al tinerilor români care părăsesc școala ne arată că aceștia nu văd utilitatea acesteia, nu conștientizează importanța educației pentru viitorul lor.

Rata de părăsire timpurie a școlii este definită ca procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18-24 de ani care au terminat cel mult clasa a VIII-a și care au abandonat școala în acel moment, nu au mai urmat nicio altă formă de școlarizare sau formare profesională.
Media în Uniunea Europeană pentru abandonul școlar a scăzut în ultimii 10 ani de la 13% în 2012, la 10% în 2022, România afându-se pe primul loc în acest top al renunțării la educație. Obiectivul UE este de a ajunge la o medie de sub 9% până în anul 2030, 18 state atingând deja această țintă.
„În calitate de comisar european pentru Politica Regională, am militat pentru măsuri ferme care să reducă „sărăcia în rândul copiilor”, impunând condiția ca fondurile europene să fie acordate doar în prezenţa unor strategii sectoriale în domenii precum abandonul şcolar timpuriu, reducerea sărăciei, incluziunea romilor sau sănătate.
Pentru că există în prezent o nouă Lege a Educației în dezvoltare, consider că aceasta trebuie să țină cont de toate aceste realități alarmante, iar măsurile care se vor lua în continuare pentru redresarea sistemului de învățământ trebuie în mod obligatoriu gândite astfel încât să existe obiective clare de reducere a abandonului, de corelare a curriculei școlare cu cerințele pieței muncii și deopotrivă așteptările elevilor – mai puțină informație brută și mai mult accent pus pe dezvoltarea concretă a aptitudinilor. ” , a afirmat eurodeputatul Corina Crețu
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News