În fiecare an, primăvara aduce în Clisura Dunării, înflorirea lalelei galbene de cazane. Floarea unică în lume a prins rădăcini pe abrupturile stâncoase ale celui mai spectaculos defileu al Europei, doar pe malul românesc al fluviului și își redeschide petalele, în fiecare an, la sfârșit de martie sau debut de aprilie, în funcție de cât de călduroasă este vremea.
Tulipa hungarica ssp.undulatifolia – laleaua de Banat – subspecie a lalelei de Cazane și în număr de exemplare considerabil mai mic
Laleaua galbenă se întâlneşte în Rezervaţia Naturală Valea Oglănicului, una dintre cele mai remarcabile rezervaţii din punct de vedere al biodiversităţii din Parcul Natural Porțile de Fier.
Laleaua de Banat este o specie strict protejată și unicat în lume, iar starea ei de conservare este nefavorabilă, necesită măsuri speciale de conservare, atât in-situ, pe cât posibil şi ex-situ și colegii noștri de la administrația Parcului Natural Porțile de Fier o monitorizează anual.
Parcul Natural Porțile de Fier, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, este situat în sud-vestul României, în județele Caraș Severin și Mehedinți, și este unul dintre cele mai spectaculoase parcuri din punct de vedere al biodiversității, al diversității geologice, dar și al vestigiilor istorice.
Acest parc are o suprafață totală de 115.656 de hectare, din care peste 75 de mii de hectare sunt păduri.
Credit foto: Bălășoiu Amalia Raluca, biolog, Romsilva – Parcul Natural Porțile de Fier
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News