5 martie, Ziua florii de colț care crește în munți calcaroși, în pajiști de pe versanți abrupți și însoriți sau pe stânci din țara noastră.
Floarea de colț crește în Munții Carpați, fiind declarată monument al naturii din anul 1933 și ocrotită. Este o floare delicată de munte, cu petale albe acoperite de perişori mici, catifelaţi, argintii, care îi conferă o notă aparte de gingăşie şi frumuseţe.
Este o plantă deosebit de rară şi creşte în munţi calcaroşi, pe pajiştile de pe versanţi abrupţi şi însoriţi sau pe stânci, în zonele stâncoase aflate la o altitudine situată între 1.800 şi 3.000 de metri, potrivit „Enciclopediei de etnobotanică românească” de Valer Butură (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1979).
Tradiţional, floarea de colţ este considerată un simbol al dragostei, iar, în vremuri mai îndepărtate, bărbaţii îşi demonstrau iubirea aventurându-se pe stâncile munţilor pentru a culege o floare de colţ şi a o dărui fetei dragi. În limbajul florilor, ea este simbolul purităţii şi curăţeniei. În medicina populară a fost folosită ca remediu antiinflamator.
Vânătorii de munte sunt cavalerii florilor de colț și apărătorii crestelor carpatine, care sunt mereu la înălțime. Se instruiesc să acționeze în teren muntos împădurit, indiferent de anotimp și de condiții meteorologice, execută marșuri, exerciții tactice și tabere de instrucţie.
Urmărește observnews.ro și pe Google News