La Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița s-a marcat ieri, în avans, Ziua Limbii Materne , printr-o activitatea desfășurată cu copiii din cadrul Centrului de zi pentru copii cu autism și sindrom Down ,,Sfânta Maria”.
Limba… este cartea de nobleţă, testimoniul de naţionalitate al unui neam; semnul caracteristic prin care membrii aceleiaşi familii se recunosc în marea diversitate a popoarelor din lume; lanţul tainic ce-i leagă împreună şi-i face a se numi fraţi; altarul împrejurul căruia toţi se adună cu inima iubitoare şi cu simţire de devotament unii către alţii.”, Vasile Alecsandri (1821- 1890).
Ziua Internaţională a Limbii Materne este sărbătorită, în fiecare an, la 21 februarie, pentru promovarea diversităţii lingvistice, a multiculturalităţii şi a valorilor culturale universale.
Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.
Ideea sărbătoririi Zilei Internaționale a Limbii Materne a fost o inițiativă a Bangladeshului. A fost aprobată la Conferința Generală UNESCO din 1999 și se sărbătorește în întreaga lume din 2000. UNESCO crede în importanța diversității culturale și lingvistice pentru societăți durabile. Societățile multilingve și multiculturale există prin limbile lor, care transmit și păstrează cunoștințele și culturile tradiționale într-un mod durabil.
Limbile materne sunt cele mai puternice instrumente de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial. Toate acţiunile întreprinse în vederea propagării limbilor materne vor servi, atât, la încurajarea diversităţii şi a educaţiei multilingvistice, cât şi la dezvoltarea conştientizării depline a tradiţiilor lingvistice şi culturale din întreaga lume, pentru a construi o solidaritate bazată pe înţelegere, toleranţă şi dialog.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News