Pe scurt, cele trei R-uri provin din engleză : Reduce, Reuse, Recycle, în traducere liberă – Redu — Refolosește — Reciclează.
Sintagma exprimă conștientizarea problemelor de mediu și un mod de a promova un comportament ecologic în rândul oamenilor pentru a minimiza cantitatea de deșeuri produsă.
Conform ECO Report, în România, se produc anual peste 260 de milioane de tone de deșeuri, iar mare parte din aceste deșeuri, ajunge la gropile de gunoi.
Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclare, pentru că doar 11% din deșeurile produse sunt reciclate sau refolosite; până în 2025, România trebuie să recicleze 55% din deșeurile generate, ceea ce este o adevărată provocare .
O metodă pentru a crește acest procentaj de reciclare ar putea fi urmarea comportamentului ecologic prin conceptul celor 3R – această ierarhie a deșeurilor poate fi considerată un ghid important, pentru a avea o viață sustenabilă, de la nivel individual până la nivel comunitar.
Ghidul poate fi structurat pe trei etape:
Prima etapă este aceea de a reduce cantitatea de deșeuri pe care fiecare dintre noi o producem astfel încât să ajungem să avem un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător, de aceea ar fi bine să începem prin a refuza la magazin sau restaurant : punga de plastic, paiele de plastic, fructele ambalate în plastic, recipientele de plastic pentru mâncarea livrată acasă precum și tacâmurile de unică folosință.
Acest principiu se bazează pe a produce cât mai puține materiale de aruncat. Dacă vom cumpăra mai puțin, vom consuma mai puțin și automat vom produce mai puține deșeuri.
Pe lângă reducerea din sectorul comercial, un alt tip de a reduce este reducerea consumului de energie și apă prin aparate mai eficiente energetic și bineînțeles prin reducerea consumului.
A doua etapă este aceea de reutilizare a deșeurilor pe care deja le-am produs.
Materialele care la prima vedere par a fi deșeuri pot fi refolosite în infinite moduri sau pot fi reparate dacă acesta ar fi motivul pentru care ar urma să fie aruncate. Depinde doar de cât de creativi putem fi în acest caz.
Reutilizarea se face și prin donarea obiectelor vestimentare și a altor obiecte către persoane care au nevoie de acestea, în locul aruncării lor la gunoi. De asemenea, putem confecționa diferite obiecte și ornamente în casă din deșeurile de ambalaje.
A treia etapă este reprezentată de procesul de reciclare.
Reciclarea înseamnă transformarea deșeurilor într-o materie primă nouă care va fi utilizată în fabricarea noilor produse.
Reciclarea este unul din cele mai ușoare și mai eficiente moduri prin care putem ajuta mediul înconjurător. Reciclând oprim deșeurile din a ajunge în gropile de gunoi, de unde se pot răspândi în ecosistemele naturale, poluând apa și solul. Totodată, în felul acesta ajutăm economia, se creează locuri de muncă și contribuim la fabricarea de noi produse din materiale reciclate.
Așadar, pentru a păstra un mediu înconjurător sănătos sortează de acasă deșeurile pe tipul de deșeu: plastic, hârtie, metal, sticlă și menajer.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News