Din păcate, subiectul aderării României la spațiul Schengen lipsește și de această dată de pe ordinea de zi a dezbaterilor.
Este o nedreptate istorică ce i se face României, din păcate, de 10 ani.
„Din păcate, speram ca acum in Iunie sa se reia votul, dar subiectul Schengen nu figurează pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Au fost numeroase rezoluții pe care le-am votat până acum, în ultimii 10 ani. Tot timpul a fost câte o țară care avea alegeri și care nu a vrut să se complice. Este o nedreptate pentru că noi nu suntem cetățeni de rangul doi, iar România și Bulgaria merită să intre în Schengen.

Suedia, care deține președinția Uniunii Europene a spus că este dispusă să pună pe ordinea de zi această problemă, dar numai dacă Austria își schimbă poziția, ceea ce este firesc, pentru că nu cred că România mai are nevoie de o umilință în plus. Din păcate, însă, ultima vizită a ministrului de Interne al Austriei și declarațiile sale de la București, mie îmi arată foarte clar că atâta timp cât acest guvern va fi în funcție, nu își va schimba poziția în privința Schengen. Urmează președinția spaniolă, care este prietenoasă cu România, are și un interes direct, ca să spun așa, având în vedere câți români sunt în Spania. Din păcate, premierul spaniol Sánchez a convocat alegeri anticipate, care vor avea loc in Iulie. Dacă socialistii vor pierde guvernarea, ceea ce eu sper să nu se întâmple, partidele din PPE, adică liberalii, ar trebui să convingă Spania să pună pe ordinea de zi acest subiect, dar numai în cazul în care Olanda își va schimba părerea față de Bulgaria și Austria față de România. Din câte stiu eu, si la nivelul Grupului S&D, dar și între PSD și PSOE (social-democrații spanioli) au fost nenumărate declarații de susținere a României, însă acestea sunt date cumva acum peste cap de rezultatele alegerilor regionale și convocarea alegerilor anticipate în această țară.
Când am intrat în Uniunea Europeană, în 2007, în Tratat se spunea că cele două țări vor intra în maximum trei ani și în spațiul Schengen, și iată că au trecut atâția ani și nu am intrat. Este o frustrare, și eu cred că țările din Vest nu își dau seama că ar trebui să facă un front comun pentru a convinge Olanda și Austria să își schimbe părerea. Dezamăgirea românilor, pe bună dreptate, este mare, și alimentează acest val antieuropean care este foarte periculos pentru România. Sigur, eu cred că nici nu am avut reprezentanți care să pledeze, în primul rând au creat așteptări foarte mari, autoritățile române au ridicat ștacheta foarte mult spunând că la sfârșitul anului trecut vom fi intrat în Schengen.
Avem nevoie de aliați, de prieteni. Din păcate, țările membre au devenit mai egoiste, adică nu mai au același entuziasm ca în 2007, când s-a lărgit UE. Provocările sunt foarte mari acum. Sigur, alegerile din Austria sunt un factor foarte important pentru Cancelarul Karl Nehammer, cu toate că și președintele Austriei a făcut apel la Guvernul din Austria, spunând că prestigiul său scade foarte tare prin această opoziție de neînțeles. România nu este pe ruta migratorie, datele pe care le-a prezentat cancelarul au fost infirmate de toate instituțiile internaționale, deci este o problemă politică ce trebuie rezolvată politic.
Daca ratăm acest an, e greu de crezut că în anul 2024 mai avem vreo șansă, având în vedere Alegerile Europarlamentare, schimbarea liderilor instituțiilor europene, erc. Deci concentrarea tuturor eforturilor diplomatice și politice trebuie să se manifeste acum, pentru ca România să intre în Schengen până la sfârșitul anului 2023.” , a transmis eurodeputatul Corina Crețu
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News