În tradiţia creştin ortodoxă, 24 iunie este ziua naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, eveniment ce pregăteşte minunea naşterii Mântuitorului dintr-o fecioară. Pe de altă parte, sărbătoarea Sânzienelor e înconjurată de diverse credințe laice.
Ne apropiem de și de Solstițiul de vară, ziua cea mai lungă din an ce deschide porțile magice ale cerului! Bucurați-vă de lumină, căldură și de frumusețea zânelor care vor colinda lumea întreagă pe 23 și 24 Iunie, când sărbătorim Sânzienele, Sf. Ioan de Vară și, din 2013, la inițiativa comunității La blouse roumaine, Ziua Universală a Iei și a cămășii tradiționale românești, moștenite din generație în generație pe linie maternă
Pe 24 iunie, oriunde v-ați afla, purtați ie sau o cămașă tradițională de sărbătoare și o coroniță de flori tămăduitoare. Intrați în povestea zânelor care vă așteaptă să le descoperiți ….Zâna Munţilor, Zâna de Piatră, Zâna Codrilor, Zâna Zorilor, Zâna Apelor, Zâna Florilor, Magdalina, Chira, Chiralina, Mândra, Muşlina, Rujuleana, Rozuna-Doamna-Fîorilor, Zâna-Rujalina, Mărgărita-Inălbita și câte și mai câte, că de n-ar fi, nu s-ar povești.
Ziua Sânzienelor ar avea la origine un cult roman pentru zeiţa Diana, numele de Sânziana, aşa cum este cunoscută sărbătoarea autohtonă în special în Ardeal, provenind din “Sancta Diana”, în timp ce în Muntenia şi Oltenia se sărbătoreşte Drăgaica, după numele slav.
Sărbătorită în mijlocul verii, ziua Sânzienelor este considerată a fi şi momentul cel mai bun pentru culegerea plantelor de leac, dar şi de descântec. În Noaptea de Sânziene femeile culeg flori şi ierburi care vor fi folosite contra bolilor şi altor rele.
Legendele spun că sânzienele, nişte fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, se prind în horă şi dau puteri magice plantelor. Aceste zâne bune, dacă sunt sărbătorite cum se cuvine, fac culturile să rodească, dau prunci sănătoşi femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele şi tămăduiesc bolnavii. În schimb, dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, ele se supără şi devin asemenea zânelor rele cunoscute în popor drept iele sau rusalii.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News