RAR se raportează la aceste dispozitive nu doar din perspectiva autorității în domeniu, ci încercă să explice rolul lor în creșterea siguranței în trafic.
Trecerea la tahografele Smart2 este o necesitate, nu un lux, deoarece la sfârșitul anului 2024 ele devin obligatorii pentru vehiculele destinate transportului internațional echipate în prezent cu tahografe analogice și digitale. La jumătatea anului viitor expiră termenul și pentru înlocuirea celor de tip Smart1.
Registrul Auto Român a autorizat și autorizează în continuare agenți economici care efectuează instalarea și inspecția tahografelor inteligente (Smart2), în conformitate cu noile prevederi europene.

În prezent sunt autorizate în România peste 100 de ateliere TLV pentru efectuarea inspecțiilor la tahografele Smart2 SE 5000 versiunea 8.1 și 1381 versiunea 4.1.
“Una dintre activitățile RAR care se adresează transportatorilor de persoane este reprezentată de eliberarea certificatului de clasificare pe categorii de confort a autobuzelor și microbuzelor. După cum știți, legislatia în vigoare prevede reverificarea, o dată la 2 ani, a respectării condițiilor inițiale de clasificare, pentru a fi prelungită cu încă 2 ani valabilitatea certificatului de clasificare. Am primit propunerea dumneavoastră de modificare a termenului de valabilitate de la 2 la 3 ani, iar RAR nu se opune acestei propuneri. Așteptăm acum acordul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru implementarea propunerii”, a transmis Mihai Alecu, directorul general al RAR
Totodată, au fost prezentate și modificări propuse de RAR la HG 899/2003 pentru a veni în sprijinul operatorilor economici autorizați să efectueze operațiuni de instalare sau reparare a tahografelor.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News