Sărbătorim ziua unui fruct gustos, delicios, de vară, de care se bucură toată lumea.
Pepenele (Citrullus lanatus) este o plantă târâtoare din familia cucurbitaceelor. Este cultivat în lumea întreagă pentru fructul său voluminos și comestibil, fruct care aparține unei categorii speciale având o coajă dură și un miez necompartimentat zemos. Culoarea miezului variază de la roșu aprins la roz, prezentând numeroase semințe de culoare neagră.
Este apreciat pentru gustul său dulce și cantitatea scăzută de calorii ce le conține. Se consumă ca atare (crud) sau murat, coaja putând fi consumată după ce a fost gătită corespunzător.
În România este cunoscut în unele regiuni drept harbuz (Moldova), lubeniță (Banat și Oltenia) sau curcubete și lebeniță (Ardeal). Una dintre cele mai recunoscute regiuni ale țării pentru producția de pepeni este zona Dăbuleni.
Cui nu-i place pepenele roșu? De fapt, acest fruct delicios și răcoritor ocupă un loc fruntaș în preferințele multor persoane. Mulți însă cred ca în cazul în care nu ești un fermier cu experiență este greu să cumperi un pepene roșu, gustos, dulce și copt pe deplin.
Însă există anumite lucruri dupa care să te uiti astfel încât să alegi pepenele perfect fără să fii nevoit să îi faci dop.
Caută-i punctul galben:
Punctul de coacere, locul în care pepenele a stat pe pământ, se află în partea opusă cozii și trebuie să fie neapărat galben. Daca este verde sau alb, înseamnă că pepenele nu este copt.
Uita-te după „pânza de păianjen”:
Aceste ramificații de culoare închisă aflate pe coaja pepenelui înseamna că fructul a fost polenizat în perioada în care era înflorit. Și cu cât a fost mai mult polenizat cu atât este mai dulce.
Privește-i forma:
Un pepene bun are o formă simetrică, ovală sau rotundă. Pepenii deformați sau turtiți la un capăt trebuie evitați.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News