Legea privind reducerea risipei alimentare a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Odată cu intrarea în vigoare a legii, măsurile devin din recomandare, obligație. Practic, produsele care încă nu au expirat intră la reducere sau sunt donate. Cele care au expirat deja, se transformă în compost sau biogaz. Iar cei care nu respectă legea riscă amenzi usturătoare. Și pentru restaurante apar obligații.
Magazinele sunt obligate să scadă prețul alimentelor înainte de expirare.
Legea prevede măsuri de reducere a risipei alimentare pentru magazine, restaurante, cantine și autorități. Acestea vor trebui să implementeze cel puţin două măsuri înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi.
Iată care sunt câteva dintre ele:
– Donarea produselor alimentare către grupuri defavorizate;
– Reducerea prețurilor alimentelor aflate în prag de expirare;
– Folosirea alimentelor în producerea de hrană pentru animale;
– Folosirea alimentelor la compost.
De asemenea, operatorii economici vor implementa măsuri de informare şi responsabilizare, atât pentru salariaţi, spre diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, cât și pentru consumatori, astfel încât aceștia să adopte obiceiuri de consum responsabile.
În cazul nerespectării acestor prevederi, operatorii economici vor primi amenzi între 10.000 și 20.000 lei. Legea a fost aprobată în urma unor studii care demonstrează faptul că lunar, între 30% și 50% din mâncarea pe care românii o cumpără ajunge în coșurile de gunoi.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News