„În urmă cu 5 ani, când România a sărbătorit Centenarul Marii Uniri, am hotărât să scriu, să implementez și să duc la bun sfârșit un proiect cultural pe care îl aveam în minte, dar și în inimă, de mulți ani.
Acesta presupunea să caut în toată țara veterani de război, să-i intervievez, pe baza unui ghid de întrebări realizat în colaborare cu Facultatea de Istorie și cea de Sociologie, Universitatea București, și să îi filmez, pentru că am dorit să fac o arhivă filmată cu mărturiile acestora. Și, evident, asta am făcut toată vara. Am filmat peste 50 de veterani de război, am bătut mii de kilometri, am aflat o mulțime de lucruri fascinante.
Acel început de proiect a fost finanțat de Administrația Fondului Cultural Român, instituție ce reprezintă Ministerul Culturii însă, mai departe, mi-am continuat povestea aceasta cu filmatul lor, dintr-o mare pasiune care s-a născut în acest fel.
Alegerea a fost inspirată și binevenită deoarece mare parte dintre ei, astăzi, nu mai sunt printre noi” – sunt cuvinte ale doamnei Camelia Moise, regizor de film și realizator de emisiune la Televiziunea Națională, care va fi prezentă joi, 25 ianuarie 2024, începând cu ora 11:00, în amfiteatrul „George Enescu” al Liceului de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște, pentru proiecția unicului film documentar în care sunt cuprinse experiențe de front, atât din cel din est, cât și din cel din vest.
În urma documentării a rezultat și o carte, a cărei prefață a fost scrisă de domnul Președinte al Academiei Române, domnul dr. acad. Ioan Aurel Pop. „Am editat și tipărit cartea, am multiplicat filmul pe stick-uri rezultând, astfel, un produs multimedia la care am atașat și un pliculeț cu pământ adus de mine, de la Carei. De ce, de acolo? Tot ei povestesc cum, întorși de la război, au coborât în gara din Carei, au îngenuncheat, au pupat pământul și au mulțumit Lui Dumnezeu că sunt vii, că au ajuns acasă, și apoi și-au văzut de viață, mai departe”.
Cartea și filmul au fost lansate pe 1 mai 2023, la New York, în comunitatea de români de acolo, care au fost foarte entuziasmați și bucuroși să primească acest proiect cultural și identitar de la un emisar al țării lor lăsate în urmă, România.
Astfel de evenimente au avut loc în țară (aceste lucruri pot fi accesate și vizualizate atât pe www.cameliamoise.ro cât și pagina de facebook dedicată acestui proiect
Intenția acestui proiect este cea de a dona câte o carte și un film fiecărei biblioteci din fiecare instituție școlară din fiecare județ vizitat, filmul, pentru a servi ca material didactic, la orele de istoria modernă și contemporană, iar cartea, pentru a putea fi împrumutată de la bibliotecă.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEW
Urmărește observnews.ro și pe Google News