ÎNCHISOARE, NU SUSPENDAREA PEDEPSEI pentru șoferii care conduc fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psiho-active, precederea legală a Legii Anastasia.
România ocupă locul 1 în Europa la numărul deceselor cauzate de accidente rutiere!
Acest lucru trebuie să se oprească și vinovații trebuie trași la răspundere!
În perioada 2009-2020, în România au avut loc:
• 3218 accidente grave și 647 morți, cauzate de conducere sub influența alcoolului,
• 13 accidente grave și 9 morți, cauzate de conducerea sub influența altor substanțe
• 1673 accidente grave și 446 morți, cauzate de conducerea fără permis
Numai anul trecut, ca să vă dau un trist exemplu, au avut loc 4.711 de accidente în care 1.634 de persoane au murit, iar 3.685 au fost rănite grav!
Acest lucru trebuie să se oprească și vinovații trebuie trași la răspundere!
Mă număr printre co-inițiatorii Legii Anastasia, copil care a murit în anul 2022 din cauza unui șofer fără permis, inițiată de colegul meu, senatorul PSD Robert Cazanciuc, lege prin care săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psiho-active, se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să mai poată dispune suspendarea executării pedepsei!
În fiecare an, în penultima duminică din luna noiembrie, este sărbătorită Ziua internațională de comemorare a victimelor accidentelor de circulație.
Luni, 20 noiembrie 2023, a avut loc dezbaterea publică “Legea Anastasia. Drumul către viață” organizată la Guvernul României, alături de Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație din România, membrii comisiilor de specialitate din Senat, reprezentanții Poliției Române și în prezența prim-ministrului Guvernului, domnul Marcel Ciolacu.
În cadrul acestui eveniment, toate autoritățile și asociațiile implicate, au făcut schimb de experiențe și de metode de bune practici pentru promovarea mesajelor de responsabilitate socială și au identificat cele mai eficiente mijloace de prevenire a accidentelor rutiere grave, precum și de reducere a numărului victimelor.
De asemenea, cu această ocazie, s-a lansat și o campanie de informare care se adresează șoferilor amatori sau profesioniști din România, dar și tuturor celor care îi pot împiedica să se urce la volan pe cei care au consumat droguri, alcool sau nu au permis de conducere.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News