Sala „Sergiu Celibidache” a Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța a găzduit în perioada 26-29 octombrie cea de-a cincea ediție a concursului internațional „Constanţa International Competition-Festival for Young Pianists”.
Organizarea acestei competiții devenită deja de tradiție a asigurat prezența unui juriu de înaltă clasă, amintind printre membrii comisiei invitați de seamă de la Academia Regală din Londra, de la Universitățile de muzică din Cluj Napoca, București și Constanța, și de asemenea cadre didactice din învățământul preuniversitar.

Prezentând un nivel artistic ireal de înalt, concursul a fost perceput mai mult ca un festival, nefiind organizat pe clase de învățământ, ci pe categorii de vârstă. Cele până în 12 ani au oferit adevărate lecții de măiestrie, oferind interpretări care pe mulți profesori i-ar convinge să reia studiile muzicale. E de ajuns să menționez interpretarea cu scânteie de geniu a Concertului Italian de Bach la un concurent în vârstă de 10 ani…
Pentru categoria 16-18 ani, Sara Bărbuță a fost singura reprezentantă de pe meleaguri dâmbovițene, reușind nu doar să facă față standardelor de-a dreptul inimaginabile, dar obținând și un meritat premiu II, extraodinar de muncit.
Personalitatea sa cu totul distinctă o aduce în topul pianiștilor români de vârsta sa, alături de nivelul uriaș de muncă și studiu, setea de cunoaștere și contactul său permanent cu lumea artistică exterioară, fără de care izvorul său de știință și inspirație ar seca, lăsând viziunea interpretativă și știința la un nivel standard generalizat al învățământului artistic autohton, de masă. Capacitatea sa de concentrare, posibilitățile intelectuale de absorbție aproape instantanee ale limbajului muzical pe care îl descifrează cu o neobișnuită maturitate interpretativă, alături bineînțeles de velocitatea dobândită prin mii de ore de studiu, o aduc pe Sara Bărbuță la un nivel distinct în arta interpretării, reflectându-i cu generozitate meritele care îi aparțin, în exclusivitate.
” A fost și pentru mine, profesorul său, o experiență rară, putând cataloga acest eveniment muzical ca fiind mult superior olimpiadelor naționale la care am participat cu rezultate și ca elev, și ca profesor. Repertoriile acestor concurenți au fost abordate cu 4-5 ani mai devreme decât standardul pentru vârsta lor, iar nivelul interpretării acestora depășește orice imaginație, pe an ce trece devenind tot mai spectaculos. Din nefericire, prezența la categoria 19-23 ani a fost subțire, demonstrând faptul că majoritatea tinerilor liceeni de elită aleg continuarea studiilor universitare peste hotare, nemulțumiți poate de nivelul competitiv aflat într-o continuă și abruptă scădere, deși avem încă profesori buni în academiile de muzică, avem vârfuri, dar media lasă de dorit. La modul general, Constanţa International Competition a demonstrat că în România încă putem avea evenimente muzicale la standarde internaționale, care din păcate pe plan local și regional par niște vise greu de îndeplinit, motivate prin izolare culturală, autosuficiență și lipsă de interes. Însă la nivel individual, prin studiu asiduu și introducerea în medii competiționale acerbe, nivelul artistic înalt poate fi atins și din perspectiva unui muzician care nu pleacă întotdeauna din pole position.”, a transmis George Rizea, profesorul îndrumător
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News