CJ Dâmbovița reprezentat de secretarul județului, Dănuț Popa, a participat la ceremonia de semnare a unor contracte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor.
Este vorba despre Investiția 10 din PNRR referitoare la achiziția de microbuze electrice pentru elevi.
Premierul Marcel Ciolacu a spus că în urmă cu o lună și jumătate, pentru prima dată în istoria educației din România, s-a alocat o sumă impresionantă prin PNRR, peste 1 miliard de euro fără TVA, pentru dotarea a peste 5.600 de unități de învățământ preuniversitar, inclusiv învățământ dual.
Ieri, s-a mai făcut un pas în direcția unui sistem de învățământ modern, accesibil tuturor copiilor și tinerilor care învață aici, în România. Tot prin PNRR, s-a alocat încă 250 de milioane de euro fără TVA pentru achiziționarea a peste 1.200 de microbuze electrice destinate transportului elevilor.
” Stimați invitați, ca prim-ministru, la fel ca și fostul prim-ministru Nicolae Ciucă, mi-am asumat prin programul de guvernare că educația este o prioritate, iar, prin fiecare pas făcut, şi dovedim acest lucru. România poate crește doar prin educație, doar prin tineri pregătiți, ținând cont de cerințele pieței muncii. Doar așa această țară se poate dezvolta. Este de datoria noastră să asigurăm condiții decente pentru a învăța tuturor elevilor, indiferent de locul în care s-au născut, la țară sau la oraș, într-o zonă mai mult sau mai puțin dezvoltată economic.
Mai mult, însă, este tot de datoria noastră să îi ajutăm, să îi îndrumăm pentru a alege o carieră aici, în România. Doar așa tinerii vor prefera să rămână, vor alege să își construiască un viitor aici.
Stimați președinți de consilii județene, stimați primari, ieri, în prima zi acestui an școlar, am fost la una dintre școlile din București care au un sistem de învățământ tehnologic dual bine dezvoltat. Am vrut să-i felicit atât pe elevii care au optat să învețe o meserie, cât și pe profesorii care se implică total, astfel încât acești tineri să aibă asigurate, la sfârșitul școlarizării, nu doar o diplomă recunoscută la nivel internațional, dar și un loc de muncă bine plătit. Am făcut această mică paranteză pentru a vă spune că îmi doresc, ca premier al României, ca acest model de implicare a autorităților locale în educație să fie extins și în zone mai puțin dezvoltate, nu doar în marile centre urbane – București, Cluj, Vâlcea sau Oradea. Vă asigur că în acest sens veți găsi mereu în mine un sprijin.
Doamnelor şi domnilor, sunt un om care își respectă promisiunile. Am discutat cu profesorii atunci când își strigau nemulțumirile în stradă. Împreună am găsit soluțiile corecte, nu doar pentru a reda demnitatea acestei profesii, dar și pentru a recompensa, la adevărata valoare, munca depusă în formarea noilor generații. Statul, prin guvernul pe care îl conduc, a înțeles foarte bine cât de importantă este educația, dacă vrem să avem un viitor, dacă vrem ca România să crească în continuare. De aceea, investițiile masive în infrastructura școlară și în procesul didactic, asigurarea accesului pentru toți elevii, extinderea sistemului de învățământ tehnologic dual au fost prioritate pentru noi. Însă vă spun, cu mâna pe inimă, aștept și de la reprezentanții sistemului de educație să întoarcă tot acest efort. Nu pentru mine, Marcel Ciolacu, nu pentru Guvernul României, pe care îl conduc vremelnic în acest moment, ci pentru tinerii români.
Simpla prezență în clasă nu este suficientă. Este nevoie de implicare în clasă, nu la meditație, și de îndrumare a tinerilor, astfel încât, inclusiv din școală, aceștia să plece cu baze solide de cunoștințe și cu un sistem de valori bine definit. Nu cer niciunui profesor să facă lucruri imposibile. Sunt perfect conștient și de limitările existente încă în sistemul nostru de învățământ. Le cer, însă, profesorilor să-și facă meseria așa cum trebuie să o facă și nu am glumit când am spus că noua lege a salarizării va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflecta, în mod concret, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar și performanța. Profesorii care muncesc, care își fac corect meseria trebuie și vor fi răsplătiți.
În final, aș vrea să-i mulțumesc doamnei ministru Ligia Deca pentru eforturile depuse în realizarea acestor proiecte. Totodată, stimați președinți de consilii județene, stimați primari, am văzut cât de mult v-ați implicat pentru a putea semna astăzi contractele de finanțare pentru achiziția de microbuze școlare și vă mulțumesc foarte mult pentru acest lucru. Sunt ferm convins că și în implementarea proiectelor veţi da dovadă de tot atât de multă seriozitate ca și până acum. Vă mulțumesc.”, a transmis premierul Marcel Ciolacu
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News