Așa cum v-am obișnuit, suntem pregătiți să vă propunem spre lecturare o carte care a atras atenția cititorilor Bibliotecii Județene ” Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița. Unul dintre cele mai așteptate titluri ale anului, o carte care a făcut și face, în continuare, înconjurul lumii, surprinzând prin narațiunea plină de actual a lumii în care trăim. Un manifest al omenirii împotriva ororilor războiului, a urmărilor care survin, a decadenței sufletului care-și dezvăluie valențele în cele mai dureroase împrejurări. Reprezintă încăpățânarea de a nu renunța și de a înfrunta oameni și fapte care contravin unui trai simplu, decent și de a apăra ceea ce Dumnezeu a lăsat în mărinimia sa pentru acest pământ.
Zoulfa Katouh este o autoare canadiană cu rădăcini siriene, în prezent stabilită în Elveţia. A absolvit farmacologia. „Cât timp înfloresc lămâii” fiind romanul ei de debut. A fost tradus în 21 de limbi și se bucură de un real succes, pe plan internațional.

„Această carte s-a născut din durerea mea, din vinovăţia mea, din iubirea mea, din suferinţele mele, din visele şi speranţele mele. Pe scurt, s-a născut din zonele vulnerabile ale inimii mele”, a spus autoarea despre romanul ei, care a fost nominalizat la „Goodreads Choice Awards”, la categoria: cea mai bună carte de Young Adult Fiction.
Despre procesul de concepţie al cărţii, Katouh spune: „Chiar dacă amănuntele prezentate în această carte au fost documentate şi expuse la ştiri şi pe internet timp de peste zece ani, sunt foarte mulţi oameni care nu ştiu ce se întâmplă. Şi din acest motiv, am dorit să le transpun într-o poveste. În cele din urmă, asta e viaţa umană: o poveste. Salama, Layla, Kenan şi restul personajelor din această carte sunt fictive, dar ele trăiesc în fiecare sirian. Aceste lucruri s-au întâmplat – şi continuă să se întâmple.”
„Cum îi supraviețuiești durerii? Cât timp înfloresc lâmâii, speranța nu va muri niciodată… Am pus mâna pe această carte și mi-a fost imposibil să mă despart de ea. Zoulfa Katouh scrie o poveste prin care trăiești organic, cu mintea și cu inima, revoluția care a început în Siria în 2011 și continuă și în zilele noastre. Însă puritatea primei iubiri are forța să dizolve chiar și ororile războiului. Am plâns de durere, de furie, și într-un final, de bucurie, pentru că, dincolo de tragedii, de suferință este o carte a speranței, a iubirii care strălucește chiar și în culmile disperării. Războiul e devastator. Dar această poveste e devastator de frumoasă. Lectura ei va lasa urme adânci în interiorul tău și dorința supremă de a lăsa, în exteriorul tău, o lume mai bună,” spunea Mihai Morar, cel care făcut din această carte un adevărat elogiu adus oamenilor ce trăiesc la o intesitate extrem de dură această viață.
„Străzile cu asfaltul crăpat, redus la bucăți de moloz. Clădiri gri, pustii, în degradare, la mila naturii care încearcă să termine ceea ce au început bombele militarilor. Prăpăd. Prăpăd pur, absolut. Soarele a topit încet rămășițele iernii, dar frigul e încă aici. Primăvara, simbol al renașterii, nu ajunge și în această Sirie istovită.
Cu un an în urmă, când Primăvara Arabă aprindea scântei în toată regiunea, Siria s-a agățat de speranța trezită în oameni și a început să strige libertate. Dictatura a răspuns dezlănțuind iadul. Și cum armata a vizat medicii, aceștia au devenit la fel de greu de întâlnit ca sunetul râsetelor”.
O poveste sfâșietoare despre război, pierderi, familie și iubire, despre căutarea alinării în toiul nebuniei și a speranței în tragedie, „Cât timp înfloresc lămâii” este o poveste fenomenală, un studiu pătrunzător al Siriei care a fost odată și al Siriei de acum. O carte pe care trebuie să o citești.
Romanul desfășoară o poveste cu încărcătură emoțională specială, datorată subiectului extrem de actual pe care îl abordează: cel al refugiaților, oameni care nu au altă alegere decât să-și părăsească familia, casa și patria măcinată de război, pentru a-și salva viețile. În acest caz, autoarea tratează tema din perspectiva țării sale de origine, Siria, cu acțiunea concentrată în jurul orașului Homs, în timpul confruntării militare dintre forțele de securitate ale guvernului dictatorial sirian și revoluționari, dintre anii 2011-2014, ce a dus la distrugerea orașului și a forțat zeci de mii de oameni să încerce să părăsească regiunea, pentru a supraviețui. În orașul Homs, un grup de rebeli apără libertatea pe străzi, în timp ce forțele dictaturii trag inclusiv în civili și bombardează la întâmplare. Salama are 18 ani. Mama sa a murit când a izbucnit revoluția, tatăl și fratele ei au fost arestați la o manifestație și duși într-una dintre închisorile guvernului, cunoscute pentru cruzimea torturilor practicate. Tânăra se confruntă cu moartea în fiecare zi. Deși doar studentă la Farmacie, a ajuns să lucreze ca un veritabil chirurg în unul dintre puținele spitale din Homs care nu au fost distruse de bombe.
Singura persoană din familie care i-a mai rămas aproape e cumnata Layla. Cu ea a rămas asociată și cea mai presantă obligație a fetei: promisiunea pe care a făcut-o fratelui său înainte de a dispărea, că vor pleca din Siria și va pune în siguranță pe Layla. Dar, la această etapă, Salama este legată de Siria de lanțuri care apasă asupra conștiinței sale: dacă fuge, va trăda poporul ei, privându-l de unul dintre puținii medici rămași; dacă rămâne, va trăda încrederea familiei sale.
Grija faţă de Layla şi copilaşul acesteia o sileşte totuși să negocieze emigrarea, chiar dacă o face călcându-și pe suflet. Această dilemă între datoria față de țara sa și dorința unei vieți fără violență este nucleul primului roman semnat Zoulfa Katouh. Tânăra siriană trebuie să se confrunte cu gloanțe și bombe, atacuri militare și cu schimbarea propriei sale morale, înainte de a putea respira în sfârșit liber. Prima dragoste a fetei înflorește între traumă, groază și remușcări – o iubire care aduce fericire și speranță.
Apropierea personajelor, tineri visători și ambițioși care luptă pentru Siria în felul lor, face diferența față de alte romane care povestesc situația țării. Katouh reduce distanța și umanizează un conflict ce pare îndepărtat și abstract în știrile din mass-media.
„Cât timp înfloresc lămâii” este un debut de mare impact – un roman care, departe de a fi perfect, ne câștigă prin umanitatea, sinceritatea și prospețimea sa, aruncând lumină asupra unor drame teribil de actuale.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News