În iarna 2024-2025, familiile și persoanele cu venituri modeste din România vor primi ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece. Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie (inclusiv energie termică, gaze naturale, energie electrică sau alte surse) vor fi acordate și în această perioadă.
Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1386 lei per persoană în cazul familiei și 2053 lei în cazul persoanei singure. Este important de menționat că majorarea pensiilor nu va fi luată în considerare la stabilirea dreptului la aceste forme de sprijin. Pensionarii vor trebui să prezinte ultimul talon de pensie dinaintea recalculării pentru a beneficia de ajutor, iar măsura va fi aplicată în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței este acordat pe baza venitului net lunar, calculat per membru de familie sau pentru persoanele singure, conform celor precizate de Ministerul Muncii. În stabilirea acestui ajutor, se iau în considerare toate veniturile nete obținute de persoana în cauză sau de membrii familiei, în luna precedentă celei în care se solicită sprijinul pentru încălzire.
Această măsură vine în sprijinul familiilor și persoanelor cu venituri modeste, asigurându-le acces la resursele necesare pentru a face față costurilor ridicate ale încălzirii locuinței în sezonul rece.
Veniturile ce vor fi luate în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzirea locuinței reprezintă totalitatea veniturilor nete pe care le realizează persoana singură sau, după caz, membrii familiei, în luna anterioară lunii în care se solicită ajutorul pentru încălzire.
Veniturile care se iau în calcul sunt aceleași ca și în cazul ajutorului social, respectiv salarii, pensii, indemnizații de șomaj, alte drepturi de asigurări sociale, indemnizații speciale etc., cu excepţia:
– alocaţiei pentru susţinerea familiei
– alocaţiei de stat pentru copii
– bugetului personal complementar lunar şi a prestaţiilor sociale privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
– burselor școlare
– stimulentului educațional oferit sub formă de tichet social pentru stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate;
– sprijinului financiar prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor şi a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului național de protecție socială „Bani de liceu”
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News