România va participa la un sistem de brevete care implică o reducere semnificativă a taxelor de brevetare la nivel european și asigură protecția drepturilor rezultate din brevet în cadrul noului sistem jurisdicțional.
În ședința Guvernului de ieri, a fost adoptat noul proiect de lege privind brevetul european, inițiat de Ministerul Justiției și Ministerul Economiei: ratificarea Acordului privind Curtea unică în materie de brevete, deschis spre semnare în data de 19 februarie 2013.
Actul normativ urmează să fie depus la Parlament în vederea dezbaterii și adoptării.
Este un proiect care stimulează procesul de inovare pe plan național și de brevetare unitară pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Acordul aduce beneficii reale, necesare oamenilor inovativi, cercetării și universităților românești, inclusiv IMM-urilor.
Vom avea:
– o Curte unică în materia brevetelor europene, comună tuturor statelor contractante, alcătuită dintr-un Tribunal de Primă Instanță (cu o divizie centrală cu sediul la Paris și divizii locale și regionale), o Curte de apel la Luxemburg și o grefă comună,
– un sistem de brevetare mai puțin costisitor,
– proceduri simplificate de acordare a brevetelor sau de soluționare a litigiilor.
Proprietarul unei invenții unitare va face solicitarea pentru protecție o singură dată, nu pentru fiecare stat membru în parte.
Iar, în cazul în care se încalcă un brevet european pe teritoriul mai multor state membre, acțiunea se depune la una dintre diviziile curții unice în materie de brevete, nu în fiecare stat membru separat.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News