Ministerul Educației are o prioritate stringentă: Prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar.S-au așezat la masa dialogului ministerul Educației, elevi, profesori, părinți și reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale. Toți cei prezenți la consultarea, au apreciat demersul și inițiativa de a aduna, într-un singur document, toți pașii ce trebuie parcurși în procesul de gestionare a unui caz de violență școlară.
„Avem, astfel, un traseu ușor de urmărit, ceea ce oferă posibilitatea intervenției rapide și coordonate”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.
Cei mai mulți dintre reprezentanții organizațiilor prezente au atras atenția asupra importanței informării, formării și susținerii pe termen lung a personalului din învățământ privind aplicarea acestei proceduri. Ministerul Educației lucrează, în prezent, la materiale tematice de informare și va solicita structurilor subordonate să inițieze întâlniri de informare și colaborare cu instituțiile partenere, la începutul anului școlar 2023 – 2024.
Reamintim că procedura inițiată și propusă de Ministerul Educației are în vedere:
fapte de violență (cazuri ușoare și grave) între antepreșcolari/preșcolari/elevi, săvârșite în mediul școlar;
fapte de violență asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor, săvârșite de membri ai personalului unității de învățământ, în mediul școlar;
fapte de violență asupra personalului unității de învățământ, săvârșite de elevi, în mediul școlar;
situații corelate: suspiciune de port sau folosire, fără drept, de obiecte periculoase; suspiciune de implicare în alte infracțiuni (furt, tâlhărie); suspiciune de consum de substanțe psihoactive;
suspiciuni de violență comisă asupra copilului în afara mediului școlar (violență domestică, trafic de persoane etc.).
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News