Biodiversitatea reprezintă întreaga varietate a vieții pe Pământ, de la cele mai mici microorganisme, până la cele mai evoluate plante și animale, dar se referă și la diversitatea biologică a ecosistemelor, a genelor și a tuturor speciilor de pe planetă.
Ziua Internațională a Biodiversității este un prilej de informare și educare a oamenilor cu privire la importanța diversității biologice, precum și dezvoltarea unor planuri strategice pentru rezolvarea echitabilă a problemelor de mediu.
CUM TE POȚI Implica?
Respectă regulile de vizitarea ale ariilor protejate. Aceste reglementări sunt menite să nu deranjeze fauna și flora, sau să protejeze anumite rezervații științifice sau locuri importante din punct de vedere al biodiversității;

Discută întotdeauna cu rangerii sau cu cei din administrația ariei protejate pe care o vizitezi dacă vrei să afli mai multe informații despre locul respectiv;
Respectă natura și nu arunca gunoaie, nu face focul acolo unde nu este permis, nu te abate dincolo de potecile marcate acolo unde este interzis și nu culege flori sau plante, acestea nu vor rezista mult dacă le scoți din habitatul lor natural. Cel mai bine este să te bucuri de natură acolo unde o găsești;
Nu speria animalele sălbatice, nu le invada teritoriile de reproducere sau de cuibărit și nu le oferi hrană. Un animal sălbatic care începe să depindă de om, va avea de cele mai multe ori o soartă nefericită;
Câteva sfaturi despre cum să te comporți în natură, indiferent că ești fotograf sau nu, găsești și în codul etic elaborat de Forona (Organizația fotografilor de natură din România).
Începând cu anul 2000, în data de 22 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității, zi proclamată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite (#ONU).
Ziua de 22 mai reprezintă adoptarea textului Convenției privind diversitatea biologică din anul 1992 din cadrul conferinței ce a avut loc în Nairobi. Printre principalele obiective pe care le urmărește convenția se numără conservarea biodiversității și utilizarea sustenabilă a resurselor planetei.
România a semnat acest document pe 5 iunie 1992. Poziționarea geografică a României, la întâlnirea Munților Carpați cu Dunărea și Marea Neagră, determină diversitatea, bogăția și unicitatea țării noastre pe plan European. România cuprinde 5 regiuni biogeografice din totalul de 11 existente în Uniunea Europeană, având cel mai mare număr de astfel de regiuni din UE.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News