În fiecare an, pe 20 noiembrie, pentru a marca adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului – UNICEF sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, promovează respectarea drepturilor copilului și organizează campanii de strângere de fonduri pentru problemele cele mai presante cu care se confruntă copiii, astfel încât fiecare copil să se dezvolte la potențialul maxim.
Ziua Internațională a Drepturilor Copilului este o zi distractivă, dar cu un mesaj serios.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adresat ţărilor din întreaga lume (Rezoluţia 836, IX) rugămintea de a organiza, începând cu 1956, un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor, o zi dedicată copiilor din întreaga lume, o zi prin care drepturile copiilor să fie promovate şi sărbătorite. Cinci ani mai târziu, la 20 noiembrie 1959, Adunarea Generală a ONU adopta Declaraţia pentru Drepturile Copiilor, care defineşte drepturile copilului la protecţie, educaţie, îngrijire a sănătăţii, adăpost şi o alimentaţie potrivită. La aceeaşi dată, în 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia pentru Drepturile Copiilor.
Dincolo de conotațiile istorice, această zi este un moment ce oferă fiecăruia dintre noi un punct inspirat pentru a pleda, promova şi celebra drepturile copiilor, traducându-se în dialoguri şi acţiuni care vor construi o lume mai bună pentru copii.
Indiferent de vârstă, de țara și mediul de origine, copiii fac lumea un loc mai bun și ajung să ne inspire în fiecare zi. Această zi este despre ei.
Luna noiembrie, în care marcăm deopotrivă „Ziua Internațională a Elevului și Studentului” (17 noiembrie) și „Ziua Internațională a Drepturilor Copilului” (20 noiembrie), ne îndeamnă să privim cu mai multă considerație atât rolul copiilor noștri în construcția viitorului nostru comun, cât și responsabilitatea pe care o avem noi, ca adulți, în gestionarea unui parcurs de învățare și de dezvoltare personală care să susțină real devenirea și succesul lor.
Nu de compasiunea noastră au ei cea mai mare nevoie, ci de încrederea noastră. De puterea noastră de a-i asculta autentic și de a co-crea alături de ei schimbările necesare. De a-i susține să aibă o voce, iar această voce să conteze real.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News