În această zi, Biserica Ortodoxă sărbătorește Întâmpinarea Domnului Iisus, ziua aducerii pruncului Iisus la Templul din Ierusalim de către Fecioara Maria şi de dreptul Iosif.
Conform tradiţiei, întâiul născut de parte bărbătească era închinat lui Dumnezeu, când se împlineau patruzeci de zile de la naştere. Cu acest prilej, la Templu se împlinea şi ritualul de curăţare a mamei după naştere.

La 40 de zile de la Naşterea Domnului, Dreptul Simeon, mişcat fiind de Duhul Sfânt, a venit şi el la templu, unde i s-a împlinit dorinţa de a-L vedea cu ochii săi pe Mesia înainte de a muri. Iar în Pruncul Cel adus la templu Dreptul Simeon a văzut mântuirea pe care Dumnezeu a dăruit-o lumii, prin Hristos, Cel plin de lumina harului, mai presus decât toată puterea Legii vechi. Bucuros de descoperirea Duhului Sfânt, bătrânul Simeon a venit în întâmpinarea Pruncului Iisus şi, luându-L în braţe, plin de recunoştinţă, a cântat minunata sa cântare de preamărire: „Acum liberează pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace; că au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel” (Luca 2, 29-32). Pentru bătrânul Simeon, Hristos-Domnul este Lumina tuturor popoarelor, slava vechiului Israel, dar mai ales a noului Israel, poporul creştinilor. Astăzi, prin glasul Dreptului Simeon, se întâlnesc în templu, Legea veche a slovei cu Legea nouă a Duhului Sfânt. Mântuitorul Iisus Hristos împlineşte porunca Legii vechi, în numele nostru al tuturor, ca să ne facă pe toţi liberi faţă de ea, dar ne cheamă totodată să primim Legea cea nouă a iubirii şi a harului.
Troparul sărbătorii:
„Bucură-te, ceea ce ești plină de dar, Născătoare de Dumnezeu, Fecioară; că din tine a răsărit Soarele dreptății, Hristos Dumnezeul nostru, luminând pe cei din întuneric! Veselește-te și tu, bătrânule drepte, cel ce ai primit în brațe pe Izbăvitorul sufletelor noastre, Cel ce ne-a dăruit nouă și învierea.”
În calendarul popular, ziua este cunoscută ca Ziua Ursului, și este, prin tradiție, ziua când iarna se întâlnește cu primăvara și când, prin intermediul ursului care iese din bârlog, se fac previzuni meteorologice importante, pentru belșugul viței-de-vie și al pomilor fructiferi. Este momentul în care se deschide Anul Nou viticol și pomicol.
Conform tradiției, ursul iese în această zi din bârlog să-și privească umbra pe zăpadă. Dacă în această zi cerul este înnorat, el nu-și vede umbra și își dărâmă bârlogul, anticipând apropierea primăverii și încălzirea vremii. În schimb, dacă în această zi este soare și ursul își vede umbra, el se sperie şi intră din nou în bârlog, prevestind astfel prelungirea iernii cu încă şase săptămâni.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEW
Urmărește observnews.ro și pe Google News