Ziua Armatei României se celebrează anual pe data de 25 octombrie. Sărbătoarea a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.
Armata Română are în vedere apărarea țării, întocmai cum este stipulată în legile și strategiile de securitate națională. Activitățile armatei trebuie să garanteze suveranitatea, integritatea teritorială, independența statului, unitatea statală și democrația. Armata Română este condusă de un general, Șeful Statului Major al Apărării.
Alegerea datei de 25 octombrie nu este întâmplătoare, ci face referire la ziua de 25 octombrie 1944. Atunci, armata română a reușit să elibereze Transilvania de Nord de sub ocupația germano-maghiară, după Bătălia de la Carei (astăzi oraș în regiunea Maramureș). Această regiune fusese pierdută în favoarea maghiarilor în urma Dictatului de la Viena, de pe 30 august 1940.
Ziua Armatei României este marcată la nivel național și local prin:
- arborarea drapelului național la sediile instituțiilor militare;
- ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale;
- organizarea de ceremonii militare și activități comemorative în garnizoanele din țară, în teatrele de operațiuni și în țările în care România are acreditați atașați ai Apărării.
Pe 24 noiembrie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a înființat Statul Major General, punând bazele unei formațiuni militare care să deservească Principatele Unite. Ulterior, au fost aduse îmbunătățiri atât la nivelul resurselor umane, cât și la nivel de armament. Intrarea României în Al Doilea Război Mondial s-a făcut cu o armată structurată și centralizată, ce număra puțin peste un milion de militari.
În afara forțelor armate terestre, România a început să aibă și aviație militară în jurul anului 1910. Acel moment a fost produsul unei colaborări între societatea civilă și Ministerul de Război — primul avion militar fiind proiectat de Aurel Vlaicu și realizat în cadrul Arsenalului Armatei (instituție dedicată dezvoltării militare
În ceea ce privește forțele navale, acestea s-au organizat într-o singură formațiune prin unirea flotelor Moldovei și Munteniei, devenind Flotila Unică a Principatelor Unite. Modernizările nu au întârziat să apară: șalupelor din flota armatei li s-au alăturat canoniera „Grivița”, construită în 1880, și bricul „Mircea”, în anul 1882.
Astăzi, există tot trei categorii ale Forțelor Armatei:
- Forțele Terestre;
- Forțele Aeriene;
- Forțele Navale.
În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News