Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a desfășurat, în al doilea trimestru al anului 2025, o amplă campanie de informare și conștientizare privind prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu scopul de a evidenția importanța negocierii colective în relațiile de muncă.
Negocierea colectivă – un drept legal și un beneficiu real
Campania națională, derulată la nivel local de ITM Dâmbovița, a avut ca obiectiv principal informarea angajatorilor și angajaților cu privire la obligația și importanța negocierii colective în unitățile cu cel puțin 10 salariați, conform legislației în vigoare.

În cadrul acțiunii, s-au organizat două întâlniri informative, la care au participat 43 de reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii din județ. Au fost vizate 77 de societăți comerciale cu un număr de angajați cuprins între 10 și 140, iar informațiile transmise au ajuns, în mod direct, la 243 de salariați.
Pentru o comunicare cât mai eficientă, inspectorii de muncă au distribuit pliante informative privind etapele legale ale negocierii colective, drepturile și obligațiile părților, precum și avantajele concrete pe care un contract colectiv de muncă (CCM) le poate aduce în cadrul unității.
Negocierea colectivă este un instrument esențial pentru asigurarea echilibrului între interesele angajatorilor și ale angajaților.