În următoarele ore, Lupta dintre iarnă și primăvară, zilele Babelor încep de pe 1 martie și țin până pe 9 martie.
Calenadaristic, astăzi, 28 februarie, este ultima zi de iarmă, de mâine, 1 aprilie, începe primăvara, Este o lună capricioasă, legendele spunând că Martie a luat câte o zi de la fiecare lună pentru a-și depăși toți frații.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo de cod galben de ninsori viscolite și intensificări ale vântului pentru zona de sud-est a țării, în intervalul 28 februarie, ora 06:00 – 1 martie, ora 10:00.Temperaturile maxime se vor situa între 0 grade Celsius și 8 grade Celsius, în timp ce valorile minime vor fi cuprinse între -6 grade Celsius și 1 grad Celsius. În zonele montane se vor înregistra temperaturi minime de până la -8 grade Celsius.
Zilele Babei Dochia (1-9 martie)
Nu întâmplător Babele sunt în număr de 9, o cifră cu semnificații magice, des întâlnită în vechiul calendar lunar carpatin. Sărbătoarea Dochiei deschide în spiritualitatea populară, șirul unor bogate manifestări ce sunt departajate de câte 9 zile (Mucenicii, Alexiile, Blagovestenia). Cea mai strașnică și mai capricioasă dintre Babe este Baba Dochia, care stă la cumpăna dintre iarnă și vară, dintre anul vechi și anul nou. Vremea capricioasă din această perioadă este pusă pe seama caracterului Babei Dochia, iar dacă se încălzește treptat se spune că ”Baba Dochia își leapădă cojoacele”. Fiecare cojoc este luat de celelalte babe numite după zilele săptămânii: Lunica, Martica, Marcuriana, Joița, Virița, Sitița și Domnica. Primele 3 zile ale lui martie se mai numesc ”baba de primăvară” (1 martie), ”baba de vară” (2 martie) și ”baba de toamnă” (3 martie) și se spune că așa cum vor fi aceste zile, așa vor fi și cele trei anotimpuri. Ultima zi a Babelor, 9 martie, se suprapune peste o mare sărbătoare creștină: cei 40 de mucenici de la Sevastia. Pe 9 martie își serbează ziua numelui persoanele care nu au patroni printre sfinții din calendar.
Cum se alege „baba”?
Tradiţia spune că în perioada 1-9 martie, fiecare fiecare are o “babă”. Data acesteia se calculează în funcţie de ziua naşterii. De exemplu, dacă eşti născut în ziua de 18, baba ta va fi 1+8=9, adică 9 martie.

„Baba” se poate alege și la întâmplare: înainte de perioada 1-9 martie, decizi ce zi din această perioadă îţi va arăta cum îţi va merge tot anul.
Se spune că dacă afară este frig şi întunecat, vei avea un an mai prost, dar dacă în ziua aleasă va fi cald şi soare, vei avea un an minunat.
Un comentariu
Pingback: Consiliul Județean Dâmbovița: ACUARELĂ - EUGEN MĂCINIC