Încondeiatul este o tehnică de înfrumusețare a oului jertfit (spart) la Paști cu motive zoomorfe, antropomorfe, fitomorfe.
Tehnologia populară prin care oul devine substitut divin și operă de artă, cuprinde mai multe faze de lucru: alegerea ouălor proaspete de găină sau de rață prin scufundarea lor în apă (ouăle proaspete cad la fund, ouăle vechi se ridică la suprafață); selecționarea ouălor mari și frumoase, cu coajă groasă și fără denivelări; degresarea prin spălarea atentă cu apă caldă la care se adaugă puțin oțet pentru a prinde uniform vopseaua, fără pete; așezarea ouălor în poziția orizontală într-un vas cu apă pentru a alege bula de aer pe margine, nu la capete; fierberea ouălor la foc domol, pentru a nu le plesni coaja; prepararea vopselelor din plante sau din produse chimice (pentru fiecare vopsea se folosește un vas curat).
Confecționarea și pregătirea uneltelor de ornamentat numite chișiță și feșteleu (cele mai vechi condeie au fost lumânarea, cu al cărui capăt încins la foc se desenau pe ou anumite semne, și pana de gâscă ce avea rolul cornului de ornat folosit de olar); topirea cerii de albine în care se adăuga, ca adjuvant, puțin cărbune pisat; încondeierea propriu-zisă a ouălor cu motive ornamentale; introducerea oului încondeiat în vasul cu vopseaua dorită pentru colorarea fondului; scoaterea ouălor din vopsea și ștergerea urmelor de ceară care lasă în locul lor desenul alb, oul încondeiat monocrom. În cazul ouălor încondeiate policrom se repetă, pentru fiecare culoare în parte, operațiunile de ornamentare amintite.
Local, sunt inversate unele faze de lucru sau se folosesc metode noi de decorare, mai mult sau mai puțin legate de încondeierea cu ceară a ouălor (pictate, săpate sau decorate în relief, încondeiate cu frunze de plante, împodobite cu mărgele, ouăle din lemn sau plastic decorate sau pictate ș.a.).
Informații din Calendarul țăranului român. Zile și mituri (Univers Enciclopedic Gold, 2019)
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News