Știați că România are un registru special pentru rețetele tradiționale vechi, folosite încă dinainte de anul 1975?
România protejează rețetele tradiționale vechi de dinainte de 1975
Ministerul Agriculturii continuă să susțină tradițiile culinare românești prin Registrul național al rețetelor consacrate (RNRC) și Registrul național al produselor atestate (RNPARC), create în 2021.
O rețetă consacrată este definită ca o rețetă tradițională folosită anterior anului 1975, cu dovezi documentate, cum ar fi manuale sau standarde tehnice. Înregistrarea și atestarea acestor rețete permite păstrarea autenticității gusturilor românești și sprijină producătorii locali.
Pot solicita înregistrarea unei rețete:asociații de profil, grupuri de producători, operatori economici care produc sau procesează alimente.
Produsele pot fi atestate dacă respectă o rețetă deja înregistrată în RNRC și sunt realizate de operatori care desfășoară activități de producție alimentară.
Prin această inițiativă, România conservă tradiția culinară, protejează gusturile autentice și oferă producătorilor locali o recunoaștere oficială a muncii lor.

