Numărul unic pentru copii – 119 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII, 19.489 de apeluri au fost înregistrate la numărul unic 119 în perioada 5 ianuarie – 17 februarie 2022. 9.723 apeluri preluate s-au constituit în tot atâtea cazuri concrete de salvare a copiilor din situații de abuz, neglijare și exploatare.
Până în prezent, 5.006 cazuri au fost soluționate prin consiliere, referire către servicii de specialitate, mediere sau intervenție în regim de urgență, iar 4.717 cazuri sunt în lucru la nivel național, adică se află în derulare anchete sociale, monitorizări, servicii de consiliere și intervenție.
Echipele mobile ale DGASPC au efectuat 281 de misiuni de urgență în teren, 1.706 fișe de caz sunt în acest moment închise, însemnând faptul că tot atâtea situații de risc la adresa copiilor au fost soluționate prin consiliere, referire către servicii de specialitate, mediere sau intervenție în regim de urgență.
Principalele probleme semnalate de copiii și adulții care au apelat numărul 119 vizează abuzul fizic și emoțional, abuzul sexual, neglijarea, bullying și cerșetorie. La acestea se adaugă o serie de sesizări sau solicitări de informații în legătură cu diferite drepturi ale copiilor: tutela, eliberarea actelor de identitate, dreptul la pensie alimentară, alocație etc.
Precizăm faptul că numărul unic pentru copii 119 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII beneficiază de o infrastructură complexă tehnică și de resurse umane: la nivelul fiecărui județ, în Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului există un birou de operatori call-center, care funcționează în regim de permanență. Peste 100 de specialiști (psihologi, asistenți sociali) fac parte din echipele mobile de intervenție, iar apelurile telefonice beneficiază de localizare, identificare și înregistrare.
De asemenea, softul pus la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale permite monitorizarea în timp real a activității operatorilor și a modalităților de soluționare a cazurilor.
Exemplu de situații de risc din care au fost salvați copiii de specialiștii DGASPC:
· S-a semnalat situația a 4 copii lipsiți de supraveghere și îngrijire părintească ce locuiau în condiții precare, casă insalubră neîncălzită. Concluziile intervenției echipei mobile: cei 4 copii au fost preluați de specialiști și s-a dispus măsura de protecție specială plasament în regim de urgență.
Platforma de resurse pentru părinți, specialiști și copii – www.dingrijapentrucopii.gov.ro, ce conține materiale de ajutor pentru a gestiona problemele psiho-emoționale ale copiilor și riscurile de siguranță online, a fost lansată astăzi, 18 februarie 2022, la șase luni de la aprobarea Programului Național – DIN GRIJĂ PENTRU COPII.
Platfoma www.dingrijapentrucopii.gov.ro găzduiește interviuri cu specialiști, cu părinți și elevi, precum și informații privind problemele psiho-emoționale și modalități de gestionare ale acestora.
Un comentariu
Pingback: Nu mai dați foc vegetației uscate! 24 de hectare de teren au